Povabilo na Evropski forum za urbano gozdarstvo 2016

Gozdarski inštitut Slovenije, Ljubljana (Zelena prestolnica Evrope 2016) in Zavod za gozdove Slovenije letos organizirajo 19. Evropski forum za urbano gozdarstvo z naslovom »Urbani gozdovi za prilagodljiva mesta«. Forum se bo odvijal v Ljubljani in Celju, med 31. majem in 4. junijem 2016.

Evropski forum za urbano gozdarstvo (EFUF) je vsakoletni dogodek, ki poteka že 19. leto zapored. Na njem se srečujejo znanstveniki, strokovnjaki in pedagogi s področij načrtovanja, oblikovanja in upravljanja urbanih gozdov – od gozdnatih pokrajin do urbanih parkov in uličnih dreves. Sodelujoči prihajajo iz celotne Evrope in drugih delov sveta – letos se ga bodo udeležili znanstveniki iz Severne in Južne Amerike, Afrike, Evrope, Kitajske in drugih držav.

A_Verlic
Dr. Andrej Verlič, vodja organizacijskega odbora EFUF 2016

Vsak Forum pokriva eno splošno in nekaj specifičnih tem, ki urbanemu gozdarstvu odpirajo prostor za razpravo in sodelovanje. Letošnje teme so prilagodljivost mest, javno zdravje in dobro počutje, upravljanje urbanih gozdov in dreves ter njihov potencialni prispevek k večji opaznosti mest – promocija mest. Forum je bil prvič organiziran leta 1998 v Wuppertalu v Nemčiji, od takrat pa so ga gostila še mesta Aarhus, Budimpešta, Durham, Trondheim, Arnhem, Stockholm, Celje, Firence, Gelsenkirchen, Hämeenlinna, Arnhem, Tulln, Glasgow, Leipzig, Milano, Lausanne in Bruselj.

EFUF 2016 gostita Ljubljana, “Zelena prestolnica Evrope 2016”, in Celje. Osrednje prizorišče konference bo na Ljubljanskem gradu, obiskali pa bomo tudi mestne gozdove, parke in drugo zeleno infrastrukturo ter spoznali nekaj odličnih naravnih rešitev, ki so Ljubljani prislužile naziv »Zelena prestolnica Evrope 2016«. V Celju nam bodo predstavili razvoj lokalnega urbanega gozdarstva po letu 2005, ko so prvič gostili EFUF. Obiskali bomo tudi celjske mestne gozdove, se seznanili z razvojem blagovne znamke »Mestni gozd Celje« in si ogledali najbolj očarljivo drevesno hišo v Sloveniji. To pa še ni vse – z ladjico se bomo sredi Ljubljane zapeljali po reki Ljubljanici, med sobotnim izletom pa obiskali nekatere čudovite regijske parke Slovenije.

Po vsem svetu se v mestih in njihovi okolici dogaja veliko zanimivega. V zadnjem desetletju je bilo zbranih mnogo novih znanstvenih dognanj, ki bi jih radi predstavili – na konferenci ali na blogu. Izkoristite priložnost in delite z nami vaše dosežke, zamisli ali rešitve.

V imenu organizacijskega odbora vas toplo vabim, da se pridružite EFUF 2016 v vseh pogledih – spremljajte nas na družabnih omrežjih Facebook in Twitter, objavljajte in komentirajte na blogu #EFUF2016 in predstavite svoj prispevek na konferenci v Ljubljani!

Dr. Andrej Verlič, Gozdarski inštitut Slovenije

Blog-title-Verlic
Pogled z Ljubljanskega gradu. Foto: Mark Doliner

2 thoughts on “Povabilo na Evropski forum za urbano gozdarstvo 2016

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s