Ali denar le raste na drevesih?

Kakšne koristi ima lahko mesto od dreves? Po izračunih Dana Burdena bi sajenje dreves in njihova oskrba lahko bila najboljša dolgotrajna naložba za mesto. Eno samo ulično drevo naj bi v svoji življenjski dobi povrnilo več kot 80,000 € neposrednih koristi. Poglejmo si, katerih.

  1. Drevesa zvišujejo vrednost posesti in nepremičnin

Drevesa ustvarjajo bogato paleto barv, vonjev in zanimivih oblik, ki se spreminja skozi vse leto, skrije neprivlačne poglede ter zmehča ostre robove stavb. Na račun dreves se zasebne in poslovne posesti ter nepremičnine hitreje oddajajo, poleg tega pa imajo tudi višjo stopnjo zasedenosti. Vrednosti zasebne posesti ali nepremičnine se s prisotnostjo dreves poviša za do 15%. Na ulicah z drevoredi pa so lahko vrednosti višje tudi za 25%.

  1. Drevesa povečujejo poslovno in trgovsko dejavnost

Predeli mesta, kjer dreves ne manjka, so privlačni za nove stanovalce, turiste in podjetja. Raziskave kažejo, da ljudje raje preživljajo več časa in porabijo več denarja v mestnih predelih z več drevesi. Kadar imajo ljudje na delovnem mestu dostop do narave ali vsaj pogled nanjo skozi okno, so v službi bolj zadovoljni in produktivni.

  1. Drevesa zmanjšujejo porabo energije

Strateško postavljena drevesa okoli stavb lahko zmanjšajo stroške hlajenja v poletnem času za kar do 30%. Drevo je naravna klimatska naprava, ki lahko ustvari učinek hlajenja primerljiv z desetimi sobnimi klimatskimi napravami, ki hladijo 20 ur na dan. Predeli mesta, ki so z drevesi dobro osenčeni, so lahko tudi od 6-10 stopinj hladnejši. Pozimi drevesa služijo kot protivetrna zaščita in zmanjšajo stroške gretja za podoben odstotek kot poleti za hlajenje.

5989410617_69969375d2_z
Urbana drevesa nudijo mestu in njegovim prebivalcem številne koristi
  1. Drevesa zmanjšujejo stroške upravljanja z vodo

Drevesa zmanjšujejo stroške upravljanja s padavinsko vodo in izboljšujejo kvaliteto vode. Delujejo kot vodni filtri in preprečujejo, da bi škodljiva onesnaževala s talnih površin v velikih količinah odtekala v vodne poti. Drevesa bistveno upočasnijo tok padavinske vode, kar zmanjšuje prostornino površinskega odtoka, erozijo tal in poplavljanje.

  1. Drevesa zmanjšujejo stroške doseganja regulativnih zahtev na področju onesnaževanja

Drevesa pomagajo pri doseganju regulativnih zahtev po kakovosti zraka, ki jih morajo mesta izpolnjevati, saj lahko iz zraka prestrežejo več kot 60% prašnih delcev. Odstranjujejo prah, delce, absorbirajo ozon, ogljikov monoksid, žveplov dioksid in druga onesnaževala. Ocene kažejo, da drevo v življenjski dobi 50 let nudi nadzor onesnaženosti zraka v vrednosti več kot 50,000 €. Drevesa so tudi izredni blažilci hrupa in zmanjšujejo zvočno onesnaževanje. Absorbirajo in blokirajo lahko več kot 40% urbanega hrupa.

  1. Drevesa zmanjšujejo stroške zdravstvenega varstva

Drevesa prestregajo zračna onesnaževala, ki škodujejo našim pljučam, in s tem izboljšujejo zdravje dihal prebivalcev mesta ter zmanjšujejo bolezni, kot je astma. Nudijo tudi zaščito pred zdravstvenimi težavami, povezanimi s povečanimi koncentracijami ozona. Raziskave kažejo, da bolniki, ki imajo skozi okno pogled na drevesa, hitreje okrevajo in imajo manj zdravstvenih zapletov. Preživljanje časa v objemu narave in dreves ne spodbuja samo naše fizične aktivnosti, ampak hkrati zmanjšuje stres, napetost oči in znižuje krvni tlak.

  1. Drevesa povečujejo varnost in povezanost urbane skupnosti

Drevesa zmanjšujejo tesnobno in nasilno vedenje – bolj zelen kot je predel mesta, manjša je stopnja kriminala. V domovih, obdanih z drevesi, je manj družinskega nasilja in zlorabe otrok kot v domovih v okoljih brez dreves. Drevesa ob cestah povečujejo varnost prebivalcev, saj ustvarjajo fizično pregrado med cesto in pločnikom, s čimer varujejo pešce, otroke in živali pred avtomobili. Urbana narava ustvarja priljubljene kraje za srečevanje in privablja prebivalce mesta, da med sproščanjem, hojo, tekom ali igro skupaj preživljajo čas. Drevesa v mestih spodbujajo interakcije med prebivalci mesta, povezujejo sosede in krepijo urbane skupnosti.

Urbana drevesa nudijo širok razpon rešitev za večjo dobrobit in prilagodljivost mest. Mesto z obiljem dreves je bogato, socialno stabilno in zdravo mesto.

Avtor: Anita Mašek, Gozdarski inštitut Slovenije.

Foto: star5112.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s